Dobrodošel Mac uporabnik
MacUporabnik.si

Je spletni portal namenjem vsem uporabnikom mac, ipod in iphone opreme in tistim, ki si želijo to postati.

Imate vprašanje?

Objavite ga v forumu in naši strokovnjaki ter ostali uporabniki Mac opreme vam bodo pomagali.

Še niste registrirani?
Zakaj se registrirati?

Z registracijo si določite svoje uporabniško ime in geslo, ki vam omogoča prijavo na spletno stran in forum. V forumu lahko postavljate vprašanja in sodelujete v pogovorih.

Prijava za uporabnike

Še niste registrirani? Registrirajte se

Vse objave, ki se nanašajo na omrežja, tiskalnike ali skenerje in druge periferne naprave.

Backup s Time machine na NAS

OdgovorNapisal/-a Lonček » 09. mar 2010, 15:58

Živijo vsem

Imam tri Mace in enega PCja in v mreži NAS z diskom. Nanj bi rad delal backup vseh macov s TM. Naredil sem že da mi TM prepozna disk in ga izberem za backup, vendar ko backup sprožim naredi samo "Making backup disk available" in nato, da ni mogel narediti sparsebundle datoteke.

Ima kdo kakšne ideje?
Lonček

Re: Backup s Time machine na NAS

OdgovorNapisal/-a darklord » 09. mar 2010, 19:00

pozdravljen,

ti tvoj NAS podpira iSCSI, protokol? Če ti, naradiš iSCSI particijo, jo preko iSCSI initilatorja "povežeš" z več maci in v TM izereš backup disk in stvar je rešena.
SISTEMKO
MCPS, MSCA, MCSAM, MCNPS,MCSE, CISCO CCNA, LINUX RHCE
web: www.sistemko.net
darklord

OdgovorNapisal/-a John » 09. mar 2010, 19:45

Še to TimeMachine podpira NAS samo od 10.6 naprej
Uporabniški avatar
John

OdgovorNapisal/-a darklord » 09. mar 2010, 23:19

John je napisal/-a:Še to TimeMachine podpira NAS samo od 10.6 naprej

Dela tudi na 10.5 če imaš nas iSCSI, saj osx ne ve da je vzadi NAS in ga smatra kot nek disk. Je pa res da je Time MAchine na 10.6 malo bolj (res malo bolj) "neomejen" kot na 10.5
SISTEMKO
darklord

OdgovorNapisal/-a Lonček » 10. mar 2010, 10:28

Tega iSCSI ne najdem nikjer v navodilih za NAS. Za formatiranje diska mi ponuja le možnosti EXT2, EXT3 in FAT32. Drugače imamo mace s 10.6.

Naj povem še to, da mi v finderju normalno prepozna in mounta disk in nanj lahko kopiram fajle. Nanj pridem, če v Conenct to server vpišem smb://ip NASa.
Lonček

OdgovorNapisal/-a darklord » 10. mar 2010, 10:51

Lonček je napisal/-a:Tega iSCSI ne najdem nikjer v navodilih za NAS. Za formatiranje diska mi ponuja le možnosti EXT2, EXT3 in FAT32. Drugače imamo mace s 10.6.

Naj povem še to, da mi v finderju normalno prepozna in mounta disk in nanj lahko kopiram fajle. Nanj pridem, če v Conenct to server vpišem smb://ip NASa.

vse lepo in prav, ampak TM ne zna delati z mrežnimi diski, razen preko firewire, usb, iSCSI, ali da je postavljen SL 10.6 ali 10.5 server ter arhvira na strežniško particijo. Dej mi povej model tvojega nasa
SISTEMKO
darklord

OdgovorNapisal/-a RomanP. » 12. mar 2010, 14:33

Ena od možnosti je tudi ta:

--pridobi si mac naslov tvojega računalnika za poimenovanje datoteke.
$ ifconfig en0 | grep ether
ether 00:1f:5b:f4:b7:61

-- ustvari sliko diska na NASu velikosti 300GB z imenom MojMac MacBook (poljubno lahko spremeniš parametre)
$ hdiutil create -size 300g -fs HFS+J -volname "MojMac MacBook" RP_001f5bf4b761.sparsebundle

created: /Users/RP_001f5bf4b761.sparsebundle $

-- prenesi na mesto mrežnega diska, kjer bi rad uporabil TM backup in je priklopljrn oz. mounted
$ rsync -avE /Users/RP_001f5bf4b761.sparsebundle /Volumes/Arhiv

-- nastavi Time Machine, da pokaže tudi mrežen diske:
$ defaults write com.apple.systempreferences TMShowUnsupportedNetworkVolumes 1

-- izberi disk in arhiviraj !

LP Roman
RomanP.

OdgovorNapisal/-a Lonček » 15. mar 2010, 10:40

Sistem se imenuje GigaNAS in ima prostor za dva diska, ki ju povežem v RAID. Dobil sem ga poceni in sem upal da bo vse delovalo, kot mora. Glede formatiranja očitno ne bo šlo drugače, kot ga ponuja sam NAS, saj če disk formatiram prej in ga vstavim v ohišje, me sistem najprej napoti na format.

Bom poskusil še z metodo, ki jo predlaga Roman in nato poročam. Do takrat pa mi deluje le kot disk, na katerega začasno kopiram za zaščito.
Lonček

Vrni se na Omrežja, tiskalniki in skenerji

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost